Het verleden herontdekt

De restauratie van het dorp São Gregório is een van de belangrijkste attracties van een verblijf in dit dorp. Meer dan twee jaar heeft het geduurd om het volledige dorp weer terug te brengen in zijn originele staat.
Niet meer dan enkele muren stonden nog overeind toen het vervallen dorp werd aangekocht. De natuur had jarenlang haar vrije gang kunnen gaan en de straatjes en huizen waren compleet overwoekerd.

De restauratie kende twee uitgangspunten: het terugbrengen van de originele architectonische en bouwkundige stijl van het dorp en het aanbrengen van hedendaags comfort en voorzieningen. Om deze doelstellingen te kunnen bereiken is gebruik gemaakt van de toenmalige bouwtechnieken. De straatjes zijn zo aangelegd als ze er uit moeten hebben gezien in 1483. Er is veel aandacht besteed aan de individuele inrichting van ieder huis. Zo is de sobere, landelijke Alentejaanse stijl geheel teruggebracht. Details, zoals de grote schoorstenen en de stenen afstapjes zijn behouden gebleven of weer in gebruik genomen.

Het heeft ruim twee jaar geduurd om het hele dorp in haar originele architectonische stijl terug te brengen. Om van São Gregório de unieke plek te maken waar historische rijkdom en hedendaags comfort samengaan.