Het oorsprong van het dorpje São Gregório

De vroegst bekende schriftelijke notities van het oude dorpje São Gregório dateren uit 1483. Het dorpje is gelegen op een heuvel aan de voet van het gebergte ‘serra d’Ossa’. Een locatie die niet beter gekozen had kunnen worden. De omliggende velden zijn bijzonder vruchtbaar en worden al eeuwen als wijngaarden gebruikt. Het grootste aantal inwoners dat het dorpje ooit heeft geteld, is veertig personen.

Zowel het dorpje als de omliggende velden waren het eigendom van de rijke edelman Dom Luís Galvão Coutinho Freire. De afgelegen ligging was de reden dat steeds meer bewoners het dorp verruilden voor grotere plaatsen in de omgeving, zoals Estremoz, Borba en Vila Viçosa. In de jaren tachtig bleef het dorp compleet onbewoond achter.

Als gevolg van deze urbanisatie, die in de hele Alentejo plaatsvond, bleef het dorp São Gregório compleet intact en behield het haar originele architectonische stijl die dateert uit de vijftiende eeuw.

Met het vervliegen van de tijd overwoekerde gras en onkruid de straten. Wanden en daken vielen om en stortten in. Dit deed niets af aan de originele stijl en indeling van het dorp, waardoor het vandaag de dag van onschatbare historische waarde is.

In 1998 werd het dorp uitgestorven en verlaten gekocht om het te restaureren en te gebruiken voor een innovatieve vorm van toerisme, genaamd ‘dorpstoerisme’.